zaterdag 13 oktober 2012

Thema: fruit! (deel 1)

8 oktober 2012 - 12 oktober 2012


Maandag had de juf iets lekker meegebracht. Het waren Appels! We bekeken de appels vanbuiten en ook vanbinnen. We ontdekten het klokhuis met de pitjes, het steeltje, het kroontje en de schil van de appel. We leerden dat appels in de bomen groeien en dan soms op de grond vallen. We mochten ons ook eens allemaal op de grond laten vallen zoals een appel. We mochten natuurlijk ook eens proeven van die lekkere appels! De meeste kindjes vonden de rode appel toch het lekkerst...
We stempelden appels door met onze vuistjes in de verf te wrijven en deze af te drukken op het blad. Daarna moesten we de appels ook nog een steeltje geven.
We leerden een liedje over een appel:
Appeltje groen, ik geef je een zoen.
Appeltje geel, ik laat je heel.
Appeltje rood, sapperloot, hap en hop ik eet je op!
We speelden ook nog een spelletje met veel en weinig appels.

Dinsdag moesten we terug onze oogjes dichtdoen, want de juf had weer iets meegebracht! Vandaag waren het peren! We bekeken, betastten en proefden van de lekkere peren!
We leerden ook dat we fruit moeten delen met elkaar.
We mochten grote fruitbomen schilderen met verfrollers. Dit vonden de kapoenen heel leuk! Met deze bomen speelden we daarna een spelletje: de appels, banenen en peren sorteren per kleur. Met de dobbelsteen gooien en een stukje fruit nemen in dezelfde kleur en dit in de boom hangen.
We gingen ook turnen met juf Nele.

Woensdag had juf bananen meegebracht. De bananen lijken op een mond die boos is of een mond die blij is. Ook lijken ze een beetje op Janneke maan. We leerden dat bananen ook aan bomen groeien, maar in een heel ver land waar het altijd warm is en dat ze in trossen aan elkaar groeien. We mochten ook proeven van de lekkere banaan!
We dansten op het liedje: een grote banaan uit Afrika...
Vandaag speelde de juf ook een poppenspel over het fruit dat niet opgegeten wou worden! Maar toen ze bruine vlekjes kregen en de boze toverknol hen wou komen opeten wouden ze toch liever opgegeten worden door de lieve mevrouw.

Donderdag had de juf lekkere druifjes meegebracht. Druifjes groeien ook aan een tros! Allemaal druifjes bij elkaar. We hebben groene en paarse druifjes mogen proeven. De paarse druiven vonden wij het lekkerst!
We maakten vandaag ook lekkere fruitbrochettes! De kindjes hadden allemaal een stukje fruit meegebracht en mochten dit in kleine stukjes snijden om vervolgens op een stokje te prikken. De kleutertjes waren heel fier op hun zelfgemaakte brochettes! En mmm wat was dat lekker smullen!
Juf vertelde ook nog een verhaaltje over Rupsje nooitgenoeg!
Rupsje nooitgenoeg heeft altijd honger. Op maandag eet hij een appel, op dinsdag twee peren, op woensdag drie pruimen, op donderdag vier aardbeien en op vrijdag vijf sinaasappels! Maar het rupsje heeft nog niet genoeg. De dag erna eet hij allemaal snoep, taarten, vlees enz... Hij is heel dik geworden, maar heeft heel veel buikpijn nu. Hij maakt een coccon en gaat slapen. En plots enkele dagen later komt er uit die coccon een prachtige vlinder gevlogen!
We mochten onze medaille inkleuren om te tonen dat we heel gezond zijn en veel fruit eten!
We gingen ook turnen met juf Nele.

Op vrijdag had de juf sinaasappels en mandarijntjes meegebracht! We ontdekten dat we de pel hiervan niet kunnen opeten. De juf vroeg wat we nog allemaal konden doen met de sinaasappels. Aidan had een idee: We kunnen ze persen! Aan de slag dan maar! We mochten allemaal helpen om de sinaasappels uit te persen. We ontdekten dat er allemaal sap in het kommetje kwam! Natuurlijk mochten we allemaal eens proeven. Iedereen vond het heel lekker, maar wel een beetje zuur!
We proefden ook van het mandarijntje en vonden dit ook heel lekker!
De juf vertelde nog een verhaaltje van Anna die graag fruit eet!
Anna gaat met mama naar de markt om fruit te halen. Ze gaan fruitdrankjes maken! Anna koopt verschillende soorten fruit. Als ze thuis zijn snijden ze het fruit in kleine stukjes en doen het in een blender. Nu zijn de fruitdrankjes klaar! Opa krijgt ook een fruitdrankje en hij heeft voor Anna lekkere kersen meegebracht!
Op trage muziek moesten we sinaasappels tekenen, maar toen de muziek sneller ging moesten we de sinaasappels persen. De kleuters vinden het leuk om te tekenen op muziek!
Op het einde van de dag kregen we allemaal onze fruitmedaille!

Onze gezonde fruitweek zit er weer al op!
Prettig weekend en tot maandag!

Geen opmerkingen: