zaterdag 20 oktober 2012

Thema: blaadjes overal! (deel 1)

15 oktober 2012 - 19 oktober 2012


Maandag zijn we met onze meters en peters van L6 naar het bos geweest! We gingen op zoek naar herfstschatten! We hebben heel veel blaadjes, takken, kastanjes, eikels, bolsters enz. gevonden! We hebben zelf een huisje gezien van een kabouter! Dat was een holletje in een boom! Of het kon ook van een diertje zijn!
We gingen met zijn allen eens rond een boom staan om te kijken hoe dik hij was. Met hoeveel kindjes konden we rond de boom? Hoe voelt de boom?
We verzamelden blaadjes op een grote berg en mochten er daarna met onze voeten in stappen en ze omhoog gooien met onze voeten.
Er was veel modder in het bos. De kinderen noemen het 'stinkie modder'! Gelukkig hadden we onze mooie laarzen aan!
Terug in de klas hebben we onze herfstschatten in een grote bak gedaan. Zo kunnen we er in de klas nog naar kijken en ermee spelen.
We leerden ook een liedje over de blaadjes. We mochten dit dan uitbeelden met een echt blaadje.

Dinsdag vertelde de juf een verhaaltje van Karel in de herfst.
Ik ben Karel. Vandaag ga ik de tuin en het bos in. In de herfst is daar van alles te zien: mooie blaadjes, paddestoelen, kastanjes….. Als hij thuis is maakt hij een mooie tekening over het bos en eten ze lekkere notencake!
Met de takken die we in het bos gevonden hebben maakten we herfstbomen. We rolden een dikke bol klei en staken daar allemaal takken in zodat het een mooie herfstboom werd.
Vandaag gingen we turnen met juf Els omdat juf Nele eventjes de klas van juf Emilie moest overnemen. Maar dit vonden wij niet zo erg!

Woensdag lagen er plots gekleurde blaadjes op tafel. We mochten met de kleurendobbelsteen gooien en een blaadje in dezelfde kleur nemen. Deze blaadjes mochten we in de herfstbomen hangen.
Aan de knutseltafel mochten we bladen papier schilderen in mooie herfstkleuren. Hiervan gaat de juf blaadjes maken voor aan onze takken van onze herfstbomen te doen! We mochten het papier verven met speciale verfrollers.
In de poppenkamer stonden nieuwe stoelen. Het waren stukken van boomstammen. Er lagen ook houtblokken. Hiermee konden we vuur maken om het lekker warm te maken in de klas!
Juf speelde ook nog tik tak waarbij de blaadjes, noten, enz. veelvuldig aan bod kwamen. Er kwam zelf een egel te voorschijn! En Sam mocht met zijn laarsjes in de plassen dansen waardoor wij soms een waterdruppel op ons hoofd kregen!

Donderdag stelde de juf ons voor aan Prikje de egel. We mochten allemaal eens voelen of hij wel echt prikte, maar de juf deed ons verschieten! Toen we wouden voelen zei ze heel luid: PRIK! Gelukkig konden we er heel hard om lachen!
De juf vertelde een verhaaltje over egeltje in de regen.
Egeltje was blij dat het eindelijk regende, want nu kon hij zijn nieuwe paraplu, regenjas en laarzen aantrekken! Hij ging naar buiten en sprong in de plassen. Maar plots hoorde hij Mol roepen. Zijn huisje was helemaal onder water! Egeltje ging op zoek naar een nieuw huisje voor Mol. Maar door het slechte weer gebeurde er vanalles! Ze kwamen terecht bij het hol van das, maar die had een lek in zijn dak! Gelukkig had egeltje een idee! Hij gebruikte zijn nieuwe paraplu om het water op te vangen!

We toonden ook allemaal onze mooie paraplu aan elkaar! En we probeerden eens om met heel veel kindjes onder één paraplu te kruipen! Gelukkig had Tycho een hele grote paraplu meegebracht waar er veel kindjes onder konden!
We maakten een egeltje met klei en rietjes. We mochten de rietjes in stukjes knippen en deze in de klei duwen. Het was wel heel grappig, want toen we de rietjes wouden knippen sprongen de stukjes steeds ver weg!
We gingen vandaag ook turnen met juf Nele!

Vrijdag was juf Barbara terug in onze klas! Ze kwam nog een dagje helpen, want binnenkort komt ze twee weekjes stage lopen in ons klasje! Jullie krijgen hiervan nog een persoonlijk briefje!
Juf had iets meegebracht! We mochten raden wat het was en... Het waren okkernoten! Maar...juf wist niet hoe we die moesten open doen! Aidan stelde voor om het met een schaar te proberen. Maar het lukte niet! De nooit was veel te hard! Gelukkig had de juf een notenkraker meegebracht! We mochten proberen om de nooit open te krijgen met de notenkraker. En ja hoor, we hoorden een luide KRAK! Natuurlijk mochten we proeven van de lekkere noten. Sommige kindjes vonden het heel lekker, maar enkele andere kapoenen vonden het toch niet zo lekker.
De juf vroeg wat we allemaal konden doen met de schelpen. Zouden we muziek kunnen maken? De kleuters toonden hoe dat kon. De juf liet een bepaald ritme horen met de noten en de kleuters klapten dit ritme na met de handen. Daarna mochten de kleuters ook eens proberen om een ritme te slaan met de noten. Niet gemakkelijk, maar wel leuk!
We maakten vandaag ook lekkere suikeregeltjes! We mochten mikado stokjes in stukjes doen en deze in een cakeje prikken. Nog twee oogjes (smarties) erop en onze egel was klaar! Smullen maar!
Op het einde van de dag speelden we nog een spelletje met een okkernoot, een kastanje, een bolster en een blad. De kindjes moesten goed kijken want plots was er iets verdwenen!

Volgende week werken we nog een beetje rond de herfstsfeer nl. Piepklein kaboutertje!
Wie spullen heeft omtrent kabouters mag deze altijd meebrengen naar de klas: boeken, knuffels, verkleedkledij enz...
Op vrijdag gaan we een klein kabouterfeestje geven. De ouders die dit willen mogen iets lekkers meebrengen om te smullen! Dit mag in het teken staan van kabouters of Halloween.

Liefs, juf Nele

2 opmerkingen:

Lucie zei

Heel mooie foto's, leuk om te zien wat ons kapoenen uitspoken in de klas en ze vinden het blijkbaar heel leuk!

Nele Cauchie zei

Dankjewel! Ze vinden het inderdaad heel leuk in de klas! Groetjes juf Nele