zaterdag 11 oktober 2014

Thema huisdieren

Deze week kregen we les van juf Lieve. Juf Lieve wil ook een echte juf worden en om dat te leren mag ze een beetje bij ons komen oefenen! En dat heeft ze goed gedaan!
Maandag had juf Lieve (samen met haar schoonzus) een poes meegebracht naar de klas. Deze poes heette Melchior. Melchior was heel zacht. We keken eens naar de poten, de oren, de ogen, de snorharen en de lange staart. Hebben wij dat ook allemaal? Poes Melchior had een beetje honger. Wat eten poezen eigenlijk? Wat had Melchior een grote honger! Hij at het kattevlees op en dronk de melk helemaal leeg! Drinken poezen ook met hun handen/poten? Wij mochten ook eens proberen drinken zoals een poes. Niet gemakkelijk hoor!Wij wouden ook zo een lekkere zachte poes. Juf Lieve had een tekening meegebracht van een poes, maar die poes had geen vacht! Wij mochten de poes een zachte vacht geven door stukjes stof op de tekening te kleven.Plots hadden we in de klas ook een huisdier of eerder een klasdier :-) Juf Lieve had poes Dikkie Dik meegenomen. We mochten in de klas voor Dikkie dik zorgen door hem eten te geven, zijn bedje mooi te maken, zijn haar te kammen enz.
We speelden ook een spelletje in de kring. Welk diertje is er verdwenen of van plaats verwisseld?
Met de blokken mochten we een huis maken voor de dieren of torens waar ze over konden springen of op lopen.
Aan de tafel speelden we een lottospel over de huisdieren, een memoriespel over huisdieren en ook een leuk spelletje om de kleine motoriek te oefenen: we moesten de kat, en later deze week het konijn, eten geven met de pincet. Hiervoor moesten we met de dobbelsteen rollen en evenveel brokjes eten in hun mond steken.Woensdag stond er een kattenbak in de kring. Maar wat lag daar in? Poes Dikkie Dik had kaka gedaan in de bak met korreltjes. Katten gaan dus niet op het toilet zitten, maar in een kattenbak! Samen met juf Lieve mochten we de kattenbak mooi maken. Eerst alles in een plastieken zakje en daarna de lege verpakkingen sorteren. Wat moet er in de papierdoos en wat in de gele vuilniszak? We maakten de bak terug proper voor Dikkie Dik.
Daarna kwam een mooie prinses ons halen. Ze nam ons mee naar viesvuilland. De koning en de dieren van viesvuilland waren niet blij, want overal lag er afval op de grond! Wat moeten we met dat afval allemaal doen? We ontdekten vuilnisbakken in verschillende kleuren met foto's op. We kregen allemaal een stuk afval en moesten door viesvuilland naar de juiste vuilnisbak stappen. Wat kunnen wij dit al goed!
De koning, de prinses en alle dieren van viesvuilland waren heel blij dat de kleuters geholpen hebben om het afval op te ruimen!Juf Lieve speelde een poppenkastspel. Nellie en Cesar wouden een huisdier, maar konden niet kiezen. Ze wouden een huisdier dat geen lawaai maakt en waar je niet veel voor nodig hebt.. Wat zou dat zijn? Uiteindelijk kozen ze dan maar voor een vis omdat dat een heel stil diertje is!Donderdag gingen we buiten op zoek naar wortels. Hiervoor moesten we allerlei opdrachtjes doen: springen zoals een konijn, vliegen zoals een vogel, zwemmen zoals een vis.. De wortels leidden ons naar de speelweide! De laatste wortel vonden we aan het konijnenhok! We mochten eens bij de konijnen in het hok gaan en we mochten hen stukjes witlof geven. Mmmmm wat vonden ze dat lekker!
Toen we terug in de klas kwamen hoorden we een geluid... We moesten heel stil zijn om het te kunnen horen. Juf Lieve ging eens kijken en bracht een groot konijn mee! We mochten er eens aan wrijven, wat was het konijn zacht! We noemden hem Snuffel het konijn. Hij had heel veel haar. Snuffel heeft lange oren en snorharen en ook vier poten. We deden een konijntje na met onze neus.
We lieten Snuffel eens rondlopen in onze kring. Hij ging snuffelend op ontdekking in onze klas. Drinken konijnen zoals een poes? Neeeeeen... konijnen drinken uit een drinkfles en ze eten konijnenkorrels. Soms krijgen ze een wortel of witlof als groentensnoepje.
We mochten in de klas ook een konijn schilderen met een kam!

Vrijdag keken we naar onze foto's van onze huisdieren of onze lievelingsdieren. We gaven hen een kusje en we hingen de foto's omhoog in onze klas.
We maakten ook een tekening voor iemand die heel goed voor ons zorgt!
Geen opmerkingen: