dinsdag 21 oktober 2014

Thema: herfst in het bos

Maandag zijn we met onze meters en peters naar het bos gegaan. We gingen op zoek naar herfstschatten die we mochten meenemen naar de klas om ermee te experimenteren in onze herfstbak.


Toen we terug in de klas kwamen was egeltje op bezoek. Hij kwam uit het bos en wou een verhaaltje vertellen. Toen hij in het bos wandelde vielen er allemaal blaadjes op zijn hoofd en voor zijn ogen. Hij kon niets meer zien en daardoor botste hij overal tegen. Hij botste tegen de spin, die luidkeels aaaaauuuuuuuwww riep! Egeltjes hebben natuurlijk stekels op hun rug en prikt als je eraan komt!
Wij beloofden om egeltje te helpen en bomen te maken met blaadjes die er wel aan bleven hangen.
De kleutertjes van juf Emilie kwamen ook even op bezoek in onze klas, want juf Emilie had vergadering :-)


Dinsdag vertelde egeltje zijn verhaal verder. Hij hoorde iemand huilen in het bos en ging op zoek. Plots kwam hij een slak tegen. De slak was haar huisje kwijt. Egeltje vroeg ons om te helpen.
We keken naar verschillende prenten van huisjes. Een huis voor de mensen, een hondenhok, een konijnenhok, een vogelkooi... Neen dat waren niet de huisjes van een slak! Gelukkig hadden enkele vriendjes slakken meegebracht naar de klas! We keken eens naar de huisjes op de rug van deze slakken. Nu we wisten hoe die eruit zagen konden we in de klas ook aan de slag!
We zochten de juiste huisjes van de slakken.
We oefenden schrijfbeweging door met een verfstift draaiende bewegingen te maken over het slakkenhuis.
Met de plasticine maakten we slakkenhuizen door te rollen.


Woensdag kwam egel plots tevoorschijn met een slakkenhuis op zijn stekels! Wat was slakje nu blij! Wat zijn die stekels handig!
We deden een schrijfoefening 'ritmiek' en tekenden de stekels op de rug van egeltje op het ritme van de muziek: snel en traag.
We keken ook naar tik tak over de herfst. Fientje had laarsjes aan en spatte ons helemaal nat op de muziek! :DWe leerden een liedje over de blaadjes die van de bomen vallen en een liedje over herfstschatten zoeken in het bos.


Donderdag ontmoette egeltje een eekhoorn. Eekhoorn had heel veel honger, maar wat eten eekhoorns eigenlijk? Gelukkig konden onze kapoenen helpen! Nootjes natuurlijk! We bekeken de verschillende noten: okkernoot, kastanje (die in een bolster woont) en een eikel. Eekhoorn eet het liefst eikeltjes! :-)
We deden een teloefening met noten.


Vrijdag had egeltje de oplossing voor eekhoorn! Er zaten allemaal nootjes op zijn stekels! Allemaal blije gezichtjes dankzij egeltje!
We maakten ook een egeltje uit klei om bij onze boom te zetten.


We luisterden naar het verhaal van egeltje en zijn paraplu. Daarna mochten we het verhaal naspelen met onze eigen paraplu. We begonnen in de turnzaal en gingen zo verder naar de speelplaats. Wat vonden we dit leuk!
In de klas oefenden we de schrijfmotoriek door regen te tekenen bij de paraplu's.We sloten de week af met een muzikaal verhaal. De juf vertelde het verhaal van eekhoorn en gebruikte hierbij muziekinstrumenten. Daarna mochten we het zelf ook eens proberen!Geen opmerkingen: