zaterdag 10 november 2012

Thema: spinnen

5 november 2012 - 9 november 2012Maandag had Sam een vriendje meegebracht. Dat vriendje was Kriebelpoot de spin. De kindjes begonnen te roepen omdat ze bang waren. Maar Kriebelpoot was een hele lieve spin hoor! Hij was een beetje verdrietig omdat de kindjes hem lelijk vonden, maar al gauw hadden we medelijden met hem en gaven we hem een dikke knuffel. We gingen op zoek naar vriendjes voor Kriebelpoot. Het was koud buiten, dus deden we onze jassen aan. We zochten overal op de speelplaats, maar vonden geen spinnetjes. Wel vonden we spinnenwebben, maar telkens zonder spinnen erin! Misschien was het een beetje te koud voor ze! We zochten ook op de speelweide, maar jammer genoeg konden we geen spinnetjes vinden! We gingen terug naar de klas en beloofden Kriebelpoot dat we thuis eens zouden zoeken voor spinnetjes!
We telden de poten van Kriebelpoot en dat bleken er wel acht te zijn! Wat zouden wij kunnen doen met zoveel benen?
In de knutselhoek gingen we aan de slag om spinnen te maken. We schilderden isomo zwart en de juf werkte af met ogen en pootjes.
Met de plasticine mochten we poten rollen van de spin en deze op de tekening van de spin leggen. We maakten ook zelf kleine spinnetjes met de plasticine. We mochten spinnen tekenen op het bord in de gang en we speelden ook met allerlei spinnen en andere kriebeldiertjes.
Op het einde van de dag leerden we een liedje over een spin en keken we ook naar een filmpje over een spinneweb.

Dinsdag hadden Aidan en Kiljana een spin meegebracht naar de klas! Ook Yente had een spinnetje meegebracht in een bokaal! Wat was Kriebelpoot blij! We bekeken de spinnen eens van dichterbij en telden ook de poten.
Daarna speelde de juf poppenkast over een spin.
Er was eens een spinnetje die zich eenzaam voelde. Ze ging op zoek naar een vriendje om mee te spelen. Maar de meeste dieren vonden de spin zo lelijk dat ze geen vriendje wouden zijn. De spin was heel verdrietig en ging in een stal zitten. Daar maakte ze een heel mooi spinnenweb. Even later kwamen er plots twee mensen met een baby'tje. De baby huilde en huilde. De ouders van het kindje konden het kindje niet warm houden met het hooi dat in de stal lag. Toen zagen ze het mooie web van de spin en vroegen haar of ze het web mochten gebruiken voor de baby. De spin wou de mensen helpen en gaf haar mooie web aan de baby. Het web was zo zacht dat de baby onmiddellijk in slaap viel. Wat waren de ouders blij en ze vertelden aan de spin dat haar web heel mooi en zacht was. De spin voelde zich heel blij en was nu niet langer meer verdrietig.

We maakten ook zelf een web door een bol wol naar elkaar te gooien. Daarna speelden we een spin en een vliegje. Terwijl de andere kinderen het liedje van de spin zongen probeerde de spin de vlieg te vangen.
We gingen vandaag ook turnen met juf Nele en mochten rondlopen als kleine spinnetjes!

Woensdag deden we enkele oefeningen met de spin. We moesten zeggen of de spin boven, onder, naast, voor of achter ons stond. De juf fopte ons soms een beetje en dat was wel lachen!
We gingen aan de slag om een spinnenkroon te maken! We moesten de poten van de spin uitknippen op de lijntjes. Bij sommige kindjes heeft de juf een beetje geholpen, maar dat was nog zo leuk!
Juf speelde ook nog tik tak en rarara wat kwam er veel aan bod..... spinnen natuurlijk! :-)

Donderdag vertelde de juf een versje waarbij ze ons heel erg deed schrikken!
Ik ben vandaag heel hard geschrokken,
van een grote spin op sokken!
Ze kwam zachtjes dichterbij,
en roep toen heel hard BOE naar mij!

De kleutertjes verschoten heel hard, maar moesten uiteindelijk heel hard lachen. Ze vroegen steeds om het nog eens te herhalen en ook de kindjes mochten elkaar eens laten verschieten met de spin.
We werkten verder aan onze spinnenkroon en speelden ook nog een spelletje. We moesten dezelfde spinnen (van dezelfde kleur) bij elkaar zoeken door telkens twee kaartjes om te draaien.
We gingen vandaag ook terug turnen met juf Nele.

Vrijdag zongen we nogmaals het liedje van de spin en deden we schrijfdans.
We mochten met twee wasco's een spinnenweb maken terwijl de muziek snel en traag speelde. Als de muziek gedaan was mochten we in ons spinnenweb een spinnetje tekenen.
Op het einde van de dag waren onze handen twee spinnetjes. We kriebelden over ons hele lichaam en gingen ook eens kriebelen bij een vriendje.
De juf zei het versje:
Er was eens een spinnetje, op zoek naar een vriendinnetje.
Ze keek eens hier, ze keek eens daar, toen vonden ze elkaar.
Terwijl mochten de kleuters dit uitbeelden met hun handen.

Prettig weekend en tot maandag!


Geen opmerkingen: