zaterdag 11 juni 2016

Thema de boerderij

We maakten een puzzel die we moesten knippen en terug aan elkaar kleven.
We speelden verschillende spellen i.v.m. het thema: kip, ik heb je! Waarbij de kleuters met hun kip tot boven op de berg moeten geraken, maar als ze de haan gooien mag die proberen om met het ei de kippen terug van de berg te laten vallen.
Het grote boerderijspel: de kleuters moesten dieren verzamelen en vier hekjes bemachtigen zodat de dieren niet meer kunnen ontsnappen! Het was een race tegen de tijd, want als ze de zon gooien verschuift deze en op het einde van de dag moeten de dieren tussen vier hekjes staan want anders is het spel afgelopen!

Met de blokken maakten we een boerderij voor de boerderijdieren.
Lasse tekende op de krijttafel een boerderij!

We knutselden een varken met papier maché (krantenpapier rond een ballon) en we gaven ons varken een persoonlijke naam.

We tekenden een varken volgens stappenplan en mochten er daarna de lucht en de modder bij schilderen.

We speelden een memorie waarbij de dieren verstopt waren achter een strobaal.
Ook een lottospel en matrix met de boerderijdieren mocht niet ontbreken.

Voor een voorleesproject, waarbij de minister van onderwijs naar onze school kwam, kwamen drie jongens in onze klas een verhaal vertellen over de boerderij. Daarna maakten we met de jongens een zacht schaap.We gingen natuurlijk naar een boerderij waarbij we begeleiding kregen van de mama en papa van Sem! We zagen er allerlei boerderijdieren met hun jongen en oefenden de namen van de jongen: kalfje, lammetje, veulentje.. We zagen ook geiten die graag vechten met elkaar! Foei! En plots kwamen we in een tuin kangoeroes tegen! Natuurlijk wisten wij dat dit normaal niet thuis hoort op een boerderij! :-)

We mochten eieren rapen en brood geven aan de kippen, eenden en het paard! We brachten de schapen een bezoekje in de wei, maar ze liepen heel snel in groep de andere kant op!
We kregen een lekker fruitsapje, een gezond stukje appel en toch ook wel een paar letterkoekjes van de boer en de boerin! Bedankt hiervoor!

Voor we naar huis gingen mochten we nog even op het paard gaan zitten!De papa van Kaat kwam zijn schaap scheren en wij mochten dat proces van dichtbij meemaken! Wat waren we verwonderd! Het schaap zag er heel gek uit nadien! Hij bracht ook een lammetje mee die door Kaat opgevoed werd en de papfles kreeg. We mochten het laten drinken van de papfles en we mochten er ook eens mee wandelen. Het was wel een beetje bang van zoveel kindjes tegelijk!

Kaat mocht papa assisteren, wat was ze trots! We mochten voelen aan de wol (sommige vonden dat het heel erg stonk). We leerden dat van de wol kleren worden gemaakt! De nagels van het schaap werden ook geknipt.

Het was een hele leerrijke ervaring! Bedankt papa van Kaat!


Geen opmerkingen: