vrijdag 20 april 2012

Boerderij (deel 1)

16 april 2012 - 20 april 2012
Wat was het deze week een beestig leuke week!
Zijn jullie ook benieuwd naar wat wij allemaal gedaan hebben?

Op maandag is de juf gestart met een verhaaltje over de boerderij. Max en Fien gingen naar de boerderij en daar zagen ze allerlei dieren: een varken, een geit, de kippen, een koe en ook... een poesje!
We vonden het wel grappig hoe een varkentje in de modder rolt en deden dit zelf ook eens op de grond. Varkentjes doen dat omdat ze het leuk vinden en omdat ze het vaak warm hebben en daarom even willen afkoelen. Maar als wij in de modder vallen vinden we dat niet zo leuk, want dan zijn we helemaal vuil!
We kleurden een varken in met wasco en lieten hem in de modder spelen door met bruine waterverf over het varkentje te schilderen.
We maakten ook een echte varkensneus. Zo konden we mama en papa eens goed doen verschieten! Haha...
We leerden opnieuw een liedje deze week, dit liedje ging over een boer en de dieren van de boerderij. Jammer genoeg heb ik het liedje niet op notenbalk, maar jullie kapoenen zullen wel helpen om het te zingen.

Wie werkt er alle dagen, dat is de boer.
Boer, boer, boer,
de kippen (koeien, varkens, paarden,...) willen voer.
Wie werkt er alle dagen, dat is de boer.


We zochten ook nog welke babydieren er bij de mama hoorden en we leerden de namen van deze babydieren.

Dinsdag keken we wat de dieren van de boerderij allemaal eten, waar ze slapen, hoe hun baby's heten en welk geluid ze maken. Dit vonden de kleuters super om na te doen! Er zaten echte koeien, varkens, paarden, schapen in onze klas! :-))
Daarna was het tijd om te turnen met juf Els!
We deden een wiskundig spelletje met de dieren en hun stal. We moesten zeggen of de dieren voor, achter, naast, op of in de stal zaten. En daarna mochtne we de dieren ook zelf voor, achter, op of in de stal zetten naargelang wat de juf zei. Dit was voor sommmige kinderen niet eenvoudig, maar het is toch goed gelukt! Bravo!

Aan de tafel speelden we met de boerderij en de verschillende boerderijdieren. Op de automat mochten we met tractoren rijden zoals op de boerderij. We bouwden met de blokken een omheining voor de dieren. Aan de puzzeltafel maakten we puzzels van de boerderij en naast onze poppenhoek was er een tuintje bijgekomen met allemaal materiaal voor de boer die op de boerderij werkt! Ook onze nieuwe klaspop 'Sam' werd een echte boer!


Woensdag hebben we iets heel grappig mogen doen! De juf had gaatjes geprikt in plastieken handschoenen en hierin had ze water gedaan. Dit leek een echte uier van een koe! We mochten dan ook 'melken' en het water spoot uit de gaatjes van de 'uier' in de kom. Natuurlijk mochten we daarna ook lekkere echte melk drinken!
We maakten een koe uit wegwerpmateriaal. We schilderden een melkdoos zwart en hier kwamen automatisch witte vlekken in zodat het net een echte koe lijkt. We schilderden het hoofd van de koe en de juf kleefde er wiebeloogjes op. Tenslotte nog vier kurken voor ... de poten natuurlijk!
We speelden ook nog een muziekspelletje: een kleuter mocht zich verstoppen in de klas en een dier van de boerderij nadoen. Een andere kleuter moest dit diertje dan zoeken in de klas!

Donderdag gingen we op zoek in de klas naar zachte voorwerpen zoals de wol van het schaap. We bekeken elkaars kledij en sommige kleertjes zijn ook gemaakt van de wol van een schaap!
We speelden een spelletje in de kring: de lichaamsdelen bij het juiste dier leggen. En we mochten dit spelletje nog eens spelen aan de tafel.
We werkten onze werkjes af en telden ongeduldig af naar vrijdag, want dan.............. gaan we naar de boerderij!!!!

Vrijdag was het dan zover! Het was een SUPERLEUKE dag voor al onze kapoenen! Dit kunnen jullie zien aan de vele foto's! Geniet ervan! :-)

Volgende week leren we over zaaien en planten. Vergeten jullie het bloempotje niet mee te geven?

Veel liefs.. juf Nele

Geen opmerkingen: