woensdag 2 mei 2012

Zaaien en Planten (deel 1)

23 april 2012 - 27 april 2012Op maandag vertelde de juf een verhaaltje over de bloemen van Jules.
Jules kreeg 10 zaadjes van de buurman, die moest hij in de tuin zaaien. Hij moest met een schop gaten maken in de aarde en daar de zaadjes indoen. Daarna moesten de zaadjes ook nog water krijgen om te kunnen groeien! Enkele dagen later kwamen er al kleine blaadjes piepen uit de aarde en nog vele dagen later stonden er plots hele grote, mooie zonnebloemen! Jules knipte de zonnebloemen af en nam ze mee naar huis om aan de hele familie uit te doelen.
We leerden ook nog een spelletje waarbij we moesten tellen. We gooien met de dobbelsteen en tellen het aantal bolletjes. Daarna zochten we heb bloemblaadje met hetzelfde aantal bolletjes. Niet gemakkelijk, maar veel kindjes konden dit al heel goed! Bij een tweede spelletje moesten we de bolletjes tellen en evenveel bloemetjes op het 'gras' leggen. Deze nieuwe spelletjes mochten we verder spelen aan de tafel.
We bekeken ook de vele, kleurrijke bloemen die de juf meegenomen had en leerden heel wat nieuwe woordjes!

Dinsdag hebben we de zaadjes en de bloembollen eens van heel dichtbij bekeken. We deden er ook spelletjes mee zoals evenveel geven, meer en minder zaadjes, zaadjes tellen enz. Maar wat moesten we nu met deze zaadjes doen? Zaaien natuurlijk! En daarvoor hebben we een bloempot meegebracht, maar de zaadjes willen een mooi versierde bloempot. Aan het werk dan maar! We schilderden de bloempotten in onze lievelingskleuren.
Toen de bloempotten droog waren hebben we onze zaadjes mogen zaaien! Eerst deden we aarde in de bloempot, daarna de zaadjes erin en tenslotte gaven we de zaadjes water! Dit moesten we iedere dag doen zodat de zaadjes goed konden groeien!
We leerden ook een nieuw liedje:
Dimmele dimmele dont, een zaadje in de grond. Dimmele dimmele duit, daar komt een bloemetje uit!

Woensdag waren we zelf eens de zaadjes die van op de grond groeiden en groeiden tot ze een hele mooie, grote bloem waren. We verzorgden onze zaadjes en mochten ook zaadjes en bloembollen bekijken met een vergrootglas. Wat werden die kleine zaadjes plots heel groot! Voor we naar huis gingen speelde de juf ook nog Tik Tak met allerlei materiaal dat te maken heeft met zaaien en planten.

Donderdag bekeken we het tuinmateriaal eens van dichterbij. We leerden de juiste benamingen en hoe het materiaal gebruikt wordt. Natuurlijk gingen we daarna ook zelf aan de slag met het materiaal. Jammer genoeg konden we door het slechte weer niet naar buiten gaan om in het echte gras te gaan werken met het tuinmateriaal!

Vrijdag was er nog steeds niets te zien in onze bloempotjes. We moeten nog even geduld hebben! De kleuters mochten het verhaal van Jules nog eens navertellen, want de juf was de tekst helemaal vergeten!
We moesten vier prenten uitknippen van een zaadje die groeide tot een mooie bloem. Dit deden we heel goed alleen! Daarna moesten we de prentjes in de juiste volgorde kleven. Met behulp van de juf lukte dit heel goed. Sommige kapoenen konden dit zelfs helemaal alleen! Goed zo!
We speelden tenslotte nog een spelletje in de klas. We verstopten verschillende bloemen van verschillende kleur in de klas. Een kleuter moest daarna op zoek gaan naar de juiste bloem in de juiste kleur.

Volgende week werken we nog een beetje rond de lente, maar vooral rond het thema LEVE MAMA! Een feest om naar uit te kijken!

Geen opmerkingen: